Etter som tiden går har jeg blitt mer og mer opptatt av hva maten vi spiser virkelig inneholder. Jeg har også blitt mer og mer sikker på at mye av det vi spiser gjør oss syke. Vi velger lettvinte løsninger og ferdigmat for å spare tid, men gjør vi oss selv en tjeneste? Nei, det tror jeg ikke.

Det som er så vanskelig oppi det hele er å få tiden til å strekke til. Jeg har ikke småbarn lenger ( yngste er ungdomsskoleelev ) men likevel strekker tiden ikke til.  Denne tidsklemma fører til snabbmat som ikke gir oss det vi trenger av næringsstoffer. Er det noe jeg skal prøve å bli flinkere på i 2016, er det nettopp å lage maten fra grunnen av. I den mørkeste tiden av året går jeg på jobb når det er mørkt og det er mørkt når jeg kommer hjem. Det merkes. Vi nordboere skulle hatt en sydentur på blå resept om vinteren for å få opp energinivået. Det viser seg jo at store deler av Norges befolkning lider av d-vitaminmangel, og det er ikke bra. Med et sunt og godt kosthold øker energinivået, og da øker overskuddet også, og det må vel sies å være bra.

Denne helgen har det blitt hjemmelaget tacokrydder og tomatsalsa. Det er en begynnelse. Begge deler kan lages i store porsjoner og salsaen kan fryses i mindre porsjoner. Krydderet holder seg lenge oppbevart på f.eks.glass med tett skrulokk.

OPPSKRIFT TACOKRYDDER ( gang gjerne oppskriften opp flere ganger og lag stor porsjon )

 • 1 ts kokossukker eller sukrin gold
 • 1/2 ts himalayasalt
 • 2 ts cummin
 • 1/2 ts coriander
 • 1/2 ts chilipulver ( kan kuttes ut eller reduseres )
 • 1/2 ts hvitløkspulver
 • 1 ts paprika
 • Litt pepper
 • Litt oregano

Bland alle krydderne i et glass med skrulokk og rist løs så de blander seg.


OPPSKRIFT SALSA

 • 1 løk
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 rød chili
 • 1 potte coriander
 • 1 ts himalayasalt
 • Litt pepper
 • 1/2 ts cummin
 • 3 bokser hakkede tomater
 • 1 ss kokossukker eller sukrin gold

Hakk løk, hvitløk og chili (fjern frø og streng, bruk gjerne plast hansker), og surr i olivenolje til løken er blank. Kjør tomatene og corianderen i en kjøkkenmaskin til det er godt hakket. Tilsett tomatblandingen i kasserollen med løken og tilsett salt, pepper, cummin og kokossukker/sukrin gold. Kok opp og la det koke på lav varme i ca 20 min. Avkjøl og fordel i passelige beholdere og frys det som ikke skal brukes i løpet av noen dager. Kan også brukes til dip med f.eks. Tortillachips.


Ingen konserveringsmidler og ingen E stoffer, kan det bli bedre?

Ha en fin kveld videre 😊

Klem 💖 Beate